#Ελλάδα #Διεθνή #Συνωμοσία #Αποκαλύψεις

#Ελλάδα #Διεθνή #Συνωμοσία #Αποκαλύψεις

26 Απριλίου 2016

Bloomberg: Αυτές είναι οι τρεις επιλογές που έχει ο Αλέξης Τσίπρας

>


Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει υποσχεθεί πως θα... απορρίψει έστω κι ένα σεντ περαιτέρω λιτότητας πέρα από τα προαπαιτούμενα για τη διάσωση της χώρας. Οι δανειστές της Ελλάδας αναφέρουν πως τα προαπαιτούμενα αυτά μπορεί να εμπεριέχουν μέχρι και 3,5 δισ. ευρώ περαιτέρω από τα συμφωνηθέντα.Το δίλημμα του πρωθυπουργού τώρα έγκειται στη διαφωνία του μεταξύ της ευρωζώνης και του ΔΝΤ. Οι Ευρωπαίοι λένε πως η κυβέρνηση της Αθήνας έχει δεσμευθεί με λιτότητα αρκετή για να φτάσει το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 3,5% το 2018, ενώ το ΔΝΤ υπολογίζει πως ο αριθμός αυτός θα βρεθεί στο 1,5%.

Ιδού τα τρία σενάρια που μπορεί να «παίξουν» στο εγγύς μέλλον

Bloomberg: Συνθηκολόγηση, εκλογές ή δημοψήφισμα οι τρεις επιλογές Τσίπρα
Σενάριο 1ο: Το «πικρό χάπι»

«Δεν θα είναι η πρώτη φορά που ο Τσίπρας θα συνθηκολογήσει. Αντιμετωπίζοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος και εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη πέρσι τον Ιούλιο, εγκατέλειψε τις δεσμεύσεις του και την εκστρατεία ενάντια στη λιτότητα, αποδεχόμενος τις απαιτήσεις των πιστωτών με αντάλλαγμα ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας», αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου Bloomberg και συμπληρώνει:

«Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τη Νέα Δημοκρατία, και με τα ρευστά διαθέσιμα να μειώνονται σημαντικά, ο Τσίπρας ίσως αποφασίσει πως δεν έχει άλλη επιλογή από το να ακολουθήσει πάλι τον ίδιο δρόμο. Θα μπορούσε να προσπαθήσει να «πουλήσει» την απόφαση στους βουλευτές και τους ψηφοφόρους υποστηρίζοντας πως αυτό θα ανοίξει τον δρόμο για την αναδιάρθρωση χρέους που οι πιστωτές έχουν αφήσει ως ανοικτό ενδεχόμενο από το 2012».
Σενάριο 2ο: Προώρες εκλογές

«Η αποτυχία επίτευξης συμφωνίας ή η αδυναμία του κυβερνητικού επιτελείου να πείσει τους βουλευτές σχετικά με τα οφέλη αυτής, θα μπορούσε να αναγκάσει τον Τσίπρα να διαλύσει τη Βουλή και να αφήσει τους ψηφοφόρους να αποφασίσουν. Πρόκειται για ένα «χαρτί» που έπαιξαν κάποιοι βουλευτές όταν αντιτάθηκαν στην απόφαση να αποδεχτεί η κυβέρνηση τις απαιτήσεις των δανειστών και στέρησαν από την κυβέρνηση Τσίπρα την πλειοψηφία», υπενθυμίζει το Bloomberg και προσθέτει:

«Ο Τσίπρας βγήκε ενισχυμένος από την διαδικασία αυτή ενώ η σκληροπυρηνική αριστερή ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που τον εγκατέλειψε, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει έδρες στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου. Αυτή τη φορά ίσως δυσκολευτεί να επαναλάβει το ίδιο κόλπο».
Σενάριο 3ο: Δημοψήφισμα

«Ο Τσίπρας θα μπορούσε να ισχυριστεί πως οι δανειστές απαιτούν περισσότερα από όσα συφμωνήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης και πως χρειάζεται μία νέα λαϊκή εντολή για την εφαρμογή των μέτρων, ότι υποστήριξε και ενόψει του δημοψηφίσματος-σοκ του περασμένου Ιουλίου», υπογραμμίζει το δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

parapolitika.gr/

Από το Blogger.