#Ελλάδα #Διεθνή #Συνωμοσία #Αποκαλύψεις

#Ελλάδα #Διεθνή #Συνωμοσία #Αποκαλύψεις

13 Απριλίου 2016

Christies: Δημοπρατούν την Πέμπτη κλεμμένες ελληνικές αρχαιότητες

>

 Προϊόν αρχαιοκαπηλίας είναι οι τέσσερις αρχαιότητες που δημοπρατούνται αύριο, Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, από τον οίκο Christie's στο Λονδίνο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της enet.press μια οινοχόη, ένα αττικό κύπελο και δύο αττικές λήκυθοι (όλα εξαιρετικής τέχνης) βγαίνουν στο σφυρί από τον αγγλικό οίκο δημοπρασιών,


  Οι τρεις από τις τέσσερις ελληνικές αρχαιότητες, σύμφωνα με τον δρα Χρήστο Τσιρογιάννη, ερευνητή του τράφικιν στην Πολιτιστική Κληρονομιά, προέρχονται από το αρχείο φωτογραφιών πολαρόϊντ του διαβόητου εμπόρου τέχνης Τζιανφράνκο Μπεκίνα το οποίο κατασχέθηκε από τις ελβετικές και ιταλικές αρχές. Στον κατάλογο του λονδρέζικου οίκου τα τρία από τα τέσσερα αρχαιοελληνικά αντικείμενα παρουσιάζονται ως τμήμα της συλλογής του καθηγητή Heissmeyer, ο οποίος φέρεται πως το αγόρασε από γκαλερί του μουσείου Jurgen Haering του Φράϊμπουργκ.

  Οι πληροφορίες που προκύπτουν από την έρευνα του κ. Τσιρογιάννη δείχνουν την πραγματική διαδρομή καθενός από τα αντικείμενα αυτά τα οποία κατέληξαν στα χέρια του Μπεκίνα, του καταδικασμένου για παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων το 2011. Οσο για το τέταρτο αντικείμενο, μια αττική λήκυθος είχε κατασχεθεί προσωρινά από τις ελβετικές αρχές το 2008. Προέρχεται από το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων του Ιάπωνα Λοριόσσι Χοριούτσι αλλά η διάθεσή του τώρα από τους Christie's αποδεικνύει πως επέστρεψε πάλι στις αγορές.

   Ο κ. Τσιρογιάννης ενημέρωσε σχετικά την Ιντερπόλ, τους καραμπινιέρους και την Σκοτλαντ Γιάρντ.

Τα αντικείμενα που ετοιμάζονται να βγουν στο σφυρί είναι:

  Μια αττική κεραμική οινοχόη (500-475 π.Χ.) με σχήμα κεφαλής.
Στον κατάλογο των Christie's αναφέρεται ότι προέρχεται από ιδιωτική γερμανική συλλογή και αποκτήθηκε πριν από το 1980. Ο καθηγητής Heissmeyer το αγόρασε από γκαλερί του Φράϊμπουργκ το 2005. Η οινοχόη όμως απεικονίζεται στο αρχείο Μπεκίνα να καλύπτεται από κρούστα. Στην πολαρόϊντ φαίνεται να το συνοδεύει ένα χειρόγραφο που σημειώνει ότι εστάλη με άλλες αρχαιότητες το 1989 στον Σάντρο Σίμιτσι που ήταν ο μόνιμος συντηρητής του Μπεκίνα.  Ενα αττικό μελανόμορφο κύπελλο (550-530 π.Χ.).
Στον κατάλογο των Christie's αναφέρεται ότι προέρχεται από ιδιωτική συλλογή στην Ελβετία και απόκτηθηκε πριν από το 1980. Το αγόρασε ο καθηγητής Heissmeyer από την ίδια γκαλερί του Φράϊμπουργκ το 1995. Το ίδιο αγγείο παρουσιάζεται στο αρχείο Μπεκίνα σε πολαρόϊντ αντεστραμμένο μαζί με άλλα τρία αγγεία. Η ομοιότητά του με το προς δημοπράτηση αγγείο φαίνεται από τη θέση που έχουν οι ζωγραφισμένοι πάνθηρες στη βάση του. Τα αγγεία συνοδεύει στη φωτογραφία χειρόγραφο σημείωμα όπου αναφέρεται ότι γοράστηκαν από τον μεσάζοντα Ραφαέλ Μοντιτσέλλι στις 4 Μαρτίου 1993.


Μια αττική ερυθρόμορφη λήκυθος αποδίδεται στον ζωγράφο Σαμπούροφ (450-440 π.Χ.).
Η λήκυθος αυτή εμφανίζεται στον κατάλογο των Christie's ότι ανήκε σε ιδιωτική συλλογή του Ηνωμένου Βασιλείου και αποκτήθηκε πριν το 1980. Ως ιδιοκτήτης αναγράφεται ο ίδιος καθηγητής ο οποίος αγόρασε το αρχαίο από την ίδια γκαλερί του Φράϊμπουργκ το 1992. Ωστόσο, η ίδια λήκυθος απεικονίζεται σε δύο φωτογραφίες του αρχείου Μπεκίνα μαζί με ένα χειρόγραφο σημείωμα που γράφει «Νοέμβριος ‘78».


Μια αττική ερυθρόμορφη λήκυθος αποδίδεται στον ζωγράφο Σαμπούροφ (450-440 π.Χ.).
Η λήκυθος αυτή εμφανίζεται στον κατάλογο των Christie's ότι ανήκε σε ιδιωτική συλλογή του Ηνωμένου Βασιλείου και αποκτήθηκε πριν το 1980. Ως ιδιοκτήτης αναγράφεται ο ίδιος καθηγητής ο οποίος αγόρασε το αρχαίο από την ίδια γκαλερί του Φράϊμπουργκ το 1992. Ωστόσο, η ίδια λήκυθος απεικονίζεται σε δύο φωτογραφίες του αρχείου Μπεκίνα μαζί με ένα χειρόγραφο σημείωμα που γράφει «Νοέμβριος ‘78».enet.press

Από το Blogger.