#Ελλάδα #Διεθνή #Συνωμοσία #Αποκαλύψεις

#Ελλάδα #Διεθνή #Συνωμοσία #Αποκαλύψεις

08 Αυγούστου 2016

Ιταλία: Πρόσω ολοταχώς για δημοψήφισμα

>


Σχόλιο Ζαχαρίας : Ανεξαρτήτως από το θέμα του δημοψηφίσματος ήδη στην Ιταλία έχει μετατραπεί σε αντικυβερνητικό δημοψήφισμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ρέντζι δήλωσε ότι θα παραιτηθεί αν βγει το ΟΧΙ.  Πάντως αν και δεν σχετίζεται με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς εν τούτοις όμως έχει ήδη προκαλέσει κλυδωνισμούς τόσο στην Ε.Ε. όσο και στην ίδια την Ιταλία με πολλούς αναλυτές να μιλάνε για τη δεύτερη σφαλιάρα στην Ε.Ε. μετά το BREXIT!!!


To ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας ενέκρινε την πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με τις αρμοδιότητες της Γερουσίας και η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι έχει πλέον προθεσμία 60 ημερών για να ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής του.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε θετικά όσον αφορά την εγκυρότητα των περισσότερων από 500.000 υπογραφών που απαιτούνταν βάσει του νόμου προκειμένου να διεξαχθεί δημοψήφισμα και έτσι στο επερχόμενο δημοψήφισμα, οι ιταλοί πολίτες θα κληθούν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα εάν επιθυμούν να μειωθούν οι εξουσίες του σώματος της Γερουσίας.
Η κυβέρνηση, που υποστηρίζει ότι οι αλλαγές θα έχουν ως αποτέλεσμα την πολιτική σταθερότητα, έχει στη διάθεσή δύο μήνες για να επιλέξει ημερομηνία. Το δημοψήφισμα αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου 2016.

Υπενθυμίζεται ότι η ιταλική Βουλή είχε εγκρίνει την συνταγματική μεταρρύθμιση τον Απρίλιο, με 367 ψήφους υπέρ και 7 κατά.

Σύμφωνα με τη συνταγματική μεταρρύθμιση που προωθεί ο Ρέντσι -ο οποίος έχει μάλιστα επενδύσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο σε αυτήν- μόνο η Βουλή θα έχει δικαίωμα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ενώ οι αρμοδιότητες της Γερουσίας θα περιορίζονται στην κύρωση διεθνών συμφωνιών, τις θεσμικές αλλαγές και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Αμφότερα τα σώματα του κοινοβουλίου έχουν εγκρίνει από τον Απρίλιο τις προτεινόμενες αλλαγές που προβλέπουν ουσιαστικά την κατάργηση της Γερουσίας ως αιρετού σώματος, όμως οι αλλαγές στο Σύνταγμα της Ιταλίας του 1948 θα πρέπει να τεθούν σε λαϊκό δημοψήφισμα.

Ο Ρέντσι έχει πει πως οι συνταγματικές αλλαγές είναι ο μοναδικός τρόπος για να ενισχυθεί η πολιτική σταθερότητα και να δοθεί ένα τέλος σε δεκαετίες διακυβέρνησης από εύθραυστες κυβερνήσεις που έχουν καταστήσει δύσκολη την ανάκαμψη της οικονομίας. Πρόκειται για ένα τεράστιο πολιτικό στοίχημα για τον ηγέτη της ιταλικής κεντροαριστεράς, καθώς έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί αν χάσει το δημοψήφισμα.

http://www.thetoc.gr/diethni/article/italia-prosw-olotaxws-gia-dimopsifisma-ti-apofasise-to-anwtato-dikastirio

Από το Blogger.