#Ελλάδα #Διεθνή #Συνωμοσία #Αποκαλύψεις

#Ελλάδα #Διεθνή #Συνωμοσία #Αποκαλύψεις

11 Σεπτεμβρίου 2016

Ορισμένες επισημάνσεις για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

>


Ορισμένες επισημάνσεις για τη συνέντευξη του πρωθυπουργού

Η «ανάπτυξη θα ‘ρθει ούτως ή άλλως» είπε ο κ. Τσίπρας. Και το εξήγησε: επειδή είμαστε πολύ κάτω, θα υπάρξει οικονομική άνοδος, και το ζήτημα είναι να διατηρηθεί αυτή η ανάπτυξη.

Το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό. Για να συμβεί όμως αυτό θα πρέπει κάποιος να το σχεδιάσει. Δεν είναι: «αν είναι νάρθει θε ναρθεί, αλλιώς θα προσπεράσει...» Και αυτό το σχέδιο δεν υπήρξε ούτε στην ομιλία, ούτε στη συνέντευξη του πρωθυπουργού. Ποιοί οικονομικοί τομείς για παράδειγμα, θα μπορούσαν να γίνουν υπομόχλιο ανάπτυξης. Ωστε να επιφέρουν αλλαγές στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και να μπορέσει να διεκδικήσει ένα έστω μικρό τμήμα στο διεθνή καταμερισμό εργασίας.

Αλλιώς, πολύ απλά δεν υπάρχουμε. Θάμαστε μια χώρα γερόντων και συνταξιούχων που θα βλέπουν συνεχώς να μειώνονται οι συντάξεις, αφού ανάπτυξη δεν θα υπάρχει, κρατήσεις εργαζομένων δεν θα υπάρχουν, οι πόροι για τα Ταμεία θα φυλλορροούν... Το σχέδιο λοιπόν είναι απαραίτητο για να αντιστραφεί η πορεία… Αν μας αρκεί ότι επειδή πιάσαμε πάτο, θα αρχίσουμε να ανεβαίνουμε και θα δικαιωθεί από μόνη της η θεωρία των οικονομικών κύκλων του Κοντράτιεφ, είμαστε γελασμένοι. Και βαθιά νυχτωμένοι. «Συν Αθηνά και χείρα κίνει...» έλεγαν οι αρχαίοι και ισχύει σε όλες τις κοινωνίες και οικονομίες και σε όλες τις κλίμακες – ατομική, οικογενειακή, τοπική, εθνική.
Είπε ο κ. πρωθυπουργός ότι ως το τέλος του χρέους θα κριθεί το θέμα της ρύθμισης του χρέους. Και βεβαίως αυτό θα οδηγήσει στη συμμετοχή της Ελλάδας στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Ο κ. πρωθυπουργός μίλησε για «ρύθμιση». Ωστόσο, φωνές εντός του ΣΥΡΙΖΑ και από κορυφαία στελέχη, εξακολουθούν να μιλούν για «κούρεμα» και «απομείωση». 

Οι λέξεις δεν είναι αθώες. Είναι «καρφιά», έγραφε ένας ποιητής. 

Τί ισχύει τελικά; Με ποια γραμμή διαπραγματευόμαστε με τους εταίρους – δανειστές; Δηλ. ανάμεσα σε Γερμανία και ΔΝΤ, με ποια γραμμή προσπαθεί να διαμορφώσει συμμαχίες η κυβέρνηση; Θεωρείται δεδομένη η απόφαση της 26ης Οκτωβρίου 2012 της ΕΕ ή θα πρέπει να επιβεβαιωθεί – ή και να πανηγυριστεί σαν κάτι νέο για επικοινωνιακούς λόγους;

Κατά τα άλλα ο κ. Τσίπρας, με έξυπνη τακτική, αποδεχόμενος την ευθύνη για προφανείς παραλείψεις, αφαίρεσε το έδαφος της κριτικής.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το προσφυγικό, οι Δήμοι της Κεντρικής Μακεδονίας, που σηκώνουν το κύριο βάρος των κέντρων φύλαξης.

Δεν τον πείραξε –και σωστά– να φανεί ότι δεν γνωρίζει σε βάθος ένα θέμα και δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία. Κέρδισε έτσι σε μια πιο ανθρώπινη και γήινη διάσταση της παρουσίας του. Ήταν πιο άνετος από άλλες φορές, λιγότερο ειρωνικός, καθόλου επηρμένος. Συνολικά, μίλησε για αυτούς που έχασε ως ψηφοφόρους με τα μέτρα του 3ου μνημονίου, αυτούς είχε στο μυαλό του. 

Βέβαια, όταν δεν έχεις να δώσεις «μπικικίνια», δεν πρέπει να ελπίζεις και πολλά… Με τα ωραία λόγια, δεν γεμίζουν άδεια πιάτα, ούτε πληρώνονται οι δόσεις των φόρων…

Του ΤΡΑΪΑΝΟΥ ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Από το Blogger.